1. Lag en oversikt over de vitaminene du trenger, i hvilke matvarer de finnes. husk bilder og kilder.
Vi trenger vannløslige vitaminer og fettløslige vitaminer daglig.
Vitamin A finner vi i matvarer som gulrøtter, mager leverpostei, spinat, innmat og lever. Vitamin A hjelper på immunforsvaret, Øyne, Hud, Slimhinner, Sædproduksjon hos menn, Barn og unges vekst, Best mulig utbytte av trening.
Vitamin B1 Hjelper til å omdanne kullhydrater til energi. Hjernen tenker klarere og du blir mer utholdende og mester mer (viktig for nervesystemet)Vitamin B1 finner vi i matvarer som grovt brød, frokostblanding havregrøt, Magert svinekjøtt, Erter og bønne og belgfrukter.
Vitamin C hjelper på å Beskytte kroppen mot skade på cellene, reduserer risiko for kreft i mage og tarm, takling av stress, forebygge hjerte-/ karsykdom, hindre betennelse, forebygge astma, nervesystemet, opptak av jern og viktig for immunforsvaret! Vi finner vitamin C i Fet fisk som laks, ørret, sild og makrell, å ære ute i sollys uten å overdrive hjelper også på.
Vitamin D får vi gjennom sollyset, fra tran og fete fiskeslag som laks, ørret, sild, makrell og hellefisk. Margarin og den nye lettere lettmelken er tilsatt små mengder vitamin D.
Vitamin K er viktig for at blodet skal størkne (koagulere). Du finner vitamin K i matvarer som lever, bladgrønnsaker som hodesalat, issalat og spinat.
Vitamin E er en Viktig antioksidant og beskytter mot nedbryting av cellene. Vi finner vitamin E i matvarer som matolje(solsikke og mais), smør og margarin, mandler, nøtter, frø i frokostblandinger, kål og eggeplomme.
Kilder: http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/v00/Matnett/html/vitaminer.html
2. Lag en oversikt over væskebalansen i kroppen, husk bilde, og kilder.
For at kroppen skal fungere normalt, er den avhengig av at væskemengden er noenlunde konstant. Kroppen må derfor tilføres like mye væske som den skiller ut. Likevekten mellom væske tilført og avgitt kalles vannbalansen eller væskebalansen. Kroppen må få tilført like mye væske som den taper gjennom svette, utånding, urin og avføring for å opprettholde væskebalansen.
Tips for å sikre væskeinntaket:
· Drikk 2 glass til måltidene
· Drikk rikelig mellom måltidene
· Bruk vann som tørstedrikk
· Unngå mye kaffe og te når du har stort væsketap
Kilder: http://nhi.no/trening/kostrad/prester-bedre-med-riktig-kost/pass-pa-veskebalansen-21285.html
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar